www.sannezurne.com

Do You Really Think We're Going To Sink? Kiribati, door de lokale bevolking uitgesproken als "kir-ah-bahss", ligt gemiddeld maar twee meter boven de hoogwaterlijn. Blijft de zeespiegel stijgen, dan zal Kiribati rond 2050 mogelijk als een van de eerste landen fysiek van de wereldkaart verdwijnen.

De voormalige president Anote Tong (2003 - 2016) deed er alles aan om zijn land te redden. Hij maakte zich hard voor de strijd tegen klimaatverandering, kocht een stuk land op Fiji om zijn bevolking naartoe te verhuizen en ontwierp samen met een Japans bedrijf een artificieel drijvend eiland. Toch lijkt het lot van de inwoners van Kirabati bezegeld. Het Japanse eiland is te duur, en niet alle bewoners van Kiribati kunnen of willen zomaar naar Fiji. De huidige president Taaneti Mamau lijkt de strijd tegen de zee op een laag pitje te hebben gezet. Hij richt zich nu op de economie van het land - voornamelijk toerisme.

Ondertussen wordt Kiribati langzaam opgeslokt door de oceaan. Wetenschappers stellen dat de eilandengroep binnen tientallen jaren onbewoonbaar zou kunnen zijn. Voor de 33 kleine eilanden van het afgelegen land, verspreid over een gebied van drieduizend vierkante kilometer is evacuatie niet eenvoudig. Ook erkent de Verenigde Naties klimaatverandering niet als reden voor een vluchtelingenstatus. De regering van Kiribati onderhandelt over migratieprogramma's met Australië en Nieuw-Zeeland, maar tot dusver loopt dat uit op niets. De meeste inwoners zijn gedwongen om andere manieren te vinden om de toekomst van hun kinderen veilig te stellen.

Afgelopen januari spendeerde ik een maand op Tarawa, het grootste eiland van Kiribati. Ik dacht dat ik naar een land ging met een volk in paniek en in mineur, zichzelf voorbereidend op het naderende einde. Maar zo was het niet.

De I-Kiribati leven vrolijk door alsof er niets aan de hand is. Ze zijn zich wel bewust van het probleem maar dat hun land ooit ophoudt met bestaan? Dat kunnen ze zich niet voorstellen. En dat terwijl het eiland al zo ver gezonken is dat het bijna onleefbaar is. Huizen overstromen dagelijks en de grond is onvruchtbaar door verzilting, het drinkwater is zout.

In dat opzicht is Kiribati is een mooi voorbeeld van de rest van de wereld en diens onmacht om de realiteit van de toekomst onder ogen te zien. De I-Kiribati hebben besloten dat ze niet gaan zinken. Maar dat gaan ze wel. De wetenschap onderbouwt het. Hoe kunnen ze het probleem ontkennen? Het is een sterk gegeven; het lijkt zo stom - maar eigenlijk gaan wij in het westen er precies hetzelfde mee om. In dat opzicht leven ook wij van dag tot dag en hebben wij als Europeanen meer te maken met Kiribati dan we denken. 

 

Built with Berta.me